Direct bestellen? Klik op Bosch Siemens of Clage of op Kospel doorstroomverwarmers.
Een doorstromer in werking zien? Dat kan, belt u ons eens voor een afspraak bij ons in ‘s-Heerenberg.
Een elektrische doorstroomverwarmer, wat is dat?
Een elektrische doorstroomverwarmer wordt ook wel onder de naam elektrische geiser of (foutief want het is geen boiler) doorstroomboiler aangeboden. En als u weet hoe een gewone ouderwetse geiser werkt, dan weet u ook hoe een elektrische doorstromer het leidingwater warm maakt. Alleen werkt het natuurlijk niet met een gasvlam die een spiraalbuis met water opwarmt maar zitten er nu elektrische verwarmingselementen in die spiraal. Dus is er geen rookgas-afvoer nodig.
![]() |
![]() |
Alle doorstroomverwarmers zijn uitgerust met een schakelaar die meteen de verwarming inschakelt als u de warm water kraan opendraait. En als u de kraan weer dicht draait, dan stopt ook onmiddellijk de verwarming en wordt er dus ook geen stroom meer verbruikt.
Omdat de elementen omspoeld worden door het water, geven ze alle warmte ook aan het water af en is het rendement dus bijna 100%. Het enige verlies is het warme water dat in de leiding tussen de kraan en het toestel achterblijft als u de kraan dicht draait. Daarmee is de doorstromer wel de meest effectieve manier van warm water productie, beter dan zelfs een warmtepomp omdat die nooit zonder een groot boilervat kan dat altijd op minimaal 60 graden moet blijven in verband met legionella. Dat hoeft niet bij een doorstromer! Zet u hem gerust op 38 of 40 graden douche temperatuur, want er blijft na gebruik geen warm water achter!
Klein formaat en altijd warm water
De apparaten zelf zijn zo klein dat u ze praktisch overal kunt plaatsen waar een water aansluiting en een 3 fasen stroomkabel beschikbaar is. Ook in een kast o.i.d., het toestel zelf blijft altijd koud.
De afbeeldingen hierboven laten zien dat de doorstroomverwarmer er echt al heel lang is. Wij leveren ze (anno 2020) al bijna 20 jaar in Nederland, daarmee waren we toen de eerste!
Zoals gezegd is het rendement van een elektrische doorstromer erg hoog. Bij de eenvoudigere hydraulisch gestuurde doorstromers was het al ongeveer 95%. Deze types verdwijnen langzamerhand van de markt*.
Bij de elektronisch gestuurde* doorstroomverwarmers, en dat zijn alle doorstroomverwarmers in ons programma, is het zelfs meer dan 98%. Dit omdat de temperatuurvariaties hier nog veel kleiner zijn en dus nooit onbedoeld warmer water uitstroomt dan is ingesteld.

*Wij bieden die eenvoudige hydraulische doorstromers al 15 jaar niet meer aan, alle modellen die we aanbieden zijn volledig elektronisch gestuurd. Maar let u op, ze worden nog wel, ook in Nederland, en zelfs met de aanduiding elektronisch aangeboden maar zijn voor modern douche-comfort totaal ongeschikt. Herkenbaar aan de 2 standen draaiknop schakelaar op het front (i.p.v. continue temperatuurregeling).
Waarom een doorstroomverwarmer:
De elektrische doorstromer is de eenvoudigste en zuinigste oplossing voor uw warm water voorziening in huis.
Maar gebruikt u hem niet als CV ketel. Zowel vermogen als doorstroomsnelheid zijn daarvoor ongeschikt.
Wist u dat wij als enige in Nederland over een eigen service en reparatieafdeling voor Bosch Siemens, Clage en Kospel doorstroom verwarmers beschikken?
Als u uw bestaande verwarmingssysteem (vloerverwarming en/of radiatoren) niet meer met gas wilt verwarmen kan dat wel heel goed met een elektrische CV ketel in combinatie met een doorstroomverwarmer.
Natuurlijk kunt u ook overstappen op een zuinige, modulerende elektrische infrarood vloerverwarming, evt. in combinatie met onze eveneens modulerende infraroodpanelen. Dit combinatie met een elektrische doorstromer voor het warme water.
Voldoende warm water voor douche en/of bad
Voor comfortabel douchen kiest u een doorstroomverwarmer van minimaal 15 kW (instelbaar) vermogen. B.v. de Bosch Tronic 5001 15-18-21 kW of de Kospel PPE2 15 kW. Die levert met ruim 8 ltr/min. altijd voldoende warm water voor douche of bad. De kleinere vermogens, 11 kW of 13 kW, zijn bedoeld voor gebruik in de keuken of bijkeuken. Dat geldt voor alle merken en types. Met een 3x25A standaard netaansluiting kunt u max. een 18 kW doorstroomverwarmer aansluiten. Gebruikt u 15 kW dan is er doorgaans geen prioriteitsschakeling nodig.
Speciaal voor combinatie met zonneboiler of warmtepomp boiler:
De Bosch Tronic 7001, 5001 of 4001, alle Clage en alle Kospel toestellen.
Dit zijn uitvoeringen die ook aangesloten kunnen worden op zonneboilers**, als naverwarming. Als het water in de zonneboiler warm genoeg is treden ze niet in werking. Maar als in de winter het water niet warm genoeg is of is opgebruikt schakelen ze automatisch in bij het openen van de warmwater kraan en warmen het uitstromende water op tot precies de ingestelde temperatuur. Het stroomverbruik is dus bij een beetje naverwarmen maar heel weinig . En wanneer naverwarmen niet nodig is, is het verbruik ook nul.
**LET OP: Niet alle doorstroomverwarmers kunnen als naverwarmer voor b.v. een warmtepomp- of zonneboiler worden gebruikt, ook al wordt dat vaak beweerd!
Mocht u een warmtepomp overwegen dan is juist een elektrische doorstromer een goede keuze omdat u dan onafhankelijk van de warmtepomp warm water heeft, dat bovendien een stuk minder stroom kost dan via de warmtepomp en zijn boiler. Kijk ook hier.
Aansluiten doorstroomverwarmers
Voor het aansluiten is altijd een 3-fasen groep nodig. (Zie de technische specificaties). Om te voorkomen dat u een zwaardere netaansluiting moet nemen kan een prioriteits-schakeling worden toegepast, zie hieronder.
Om diezelfde reden zijn de Bosch Tronic 4001, 5001 en 7001 met 15 kW en de Kospel toestellen met 15 kW de ideale toestellen voor toepassing in Nederland. Het zijn de enige toestellen die met een 3x20A afzekering toch 8,25 liter warm water per min. (ruim voldoende voor een douche), en waar een prioriteitsschakeling eigenlijk nooit nodig zal zijn. De kleinere toestellen, met 11 of 13 kW, zijn eigenlijk niet geschikt om mee te douchen, ze zijn wel ideaal voor in de keuken.
Prioriteitsschakeling
U plaatst deze in de meterkast en deze zorgt ervoor dat wanneer u warm water tapt, een aantal andere groepen met zware verbruikers (b.v. met elektrische vloerverwarming) worden uitgeschakeld. Zodra de warm water kraan dicht gaat, komen deze groepen weer in bedrijf. Met de standaard Nederlandse huisaansluiting van 3x25A kunt u een doorstroomverwarmer van max. 18 kW gebruiken. Als u een zwaarder toestel wilt moet uw huisaansluiting aangepast worden (of al zijn). Houdt u hier rekening mee als u bestelt.
Installatie
In heel veel gevallen zult u merken dat uw (elektro) installateur zegt dat het aansluiten van een doorstroomverwarmer in Nederland niet mogelijk is. De reden daarvan is dat uw installeur géén idee heeft om wat voor toestel het gaat omdat deze vorm van warmwater apparaat hem totaal onbekend is. Dus geldt al gauw: Wat de boer niet kent…
Vraag uw installateur dan contact met ons op te nemen, wij kunnen hem precies vertellen wat er voor de installatie van het apparaat nodig is.