Hoe werkt een elektrische doorstroomverwarmer

Een elektrische doorstroomverwarmer of doorstromer, ook wel elektrische geiser of – foutief want het is geen boiler– doorstroomboiler genoemd, is eigenlijk een heel eenvoudig toestel. Het bestaat uit een spiraalvormige buis waar aan de ene kant het koude leidingwater instroomt en aan de andere kant het verwarmde water weer uit komt. In de spiraal zitten de elektrische verwarmingselementen, meestal 3 stuks. Die elementen leveren voldoende warmte om het doorstromende water direct op te warmen tot de ingestelde temperatuur. Dat is meestal zo’n 45-55 graden.

Direct bestellen? Klik op Bosch Siemens of Clage doorstroomverwarmers.

Zodra u de warm water kraan of b.v. douche opent, begint er water door het toestel te stromen. Op dat zelfde moment worden de verwarmingselementen door een ingebouwde stromingsschakelaar ingeschakeld en krijgt u warm water. Draait u de kraan weer dicht, dan worden de elementen onmiddellijk weer uitgeschakeld.

De spiraal heeft een hele kleine water-inhoud heeft, nog geen glas vol. Er gaat daarom nauwelijks warm water en dus geen energie verloren. Er wordt geen water warm gehouden, het kleine beetje wat na het sluiten van de kraan achterblijft koelt gewoon af. Daarom kunt u gerust het toestel afstellen op een lagere temperatuur dan 55 graden zonder bang te zijn voor de evt. groei van legionella bacteriën. Bij voorraadboilers is 55 graden de min. temperatuur om Legionella te voorkomen. En dat wordt 24 uur per dag warm gehouden. En omdat er geen warm water voorraad is is er ook geen inlaatcombinatie nodig.

Klein formaat en altijd warm water

Het toestel zelf is zo klein dat het in b.v. een aanrechtkastje past. Maar levert wel voldoende warm water om een badkuip in ongeveer 10 minuten te vullen!

De afbeeldingen hierboven laten zien dat doorstroomverwarmers er echt al heel lang zijn.

Er is dus geen warm water voorraad en alle warmte van de elektrische elementen wordt volledig aan het water afgegeven. Het gevolg is dat het rendement van de doorstroomverwarmer (elektrische geiser) hoger is dan van ieder ander soort warmwatertoestel. Bij de eenvoudigere hydraulisch gestuurde was het al ongeveer 95%. Deze verdwijnen langzamerhand van de markt. bij de elektronisch gestuurde Bosch Siemens DE 18307 en DE 21307, de Bosch Siemens DE 1518407 (DE 2124407 en DE 2427407) en de DE 1518527, resp. DE 2124527 en de zeer veelzijdige Clage DSX met vermogensinstelling en uitgebreid display waarop ook het stroomverbruik direct afleesbaar is, is het zelfs meer dan 98%, omdat de temperatuurvariaties hier nog veel kleiner zijn en dus nooit onbedoeld warmer water uitstroomt dan is ingesteld.

Gebruik doorstroomverwarmers: 

Een elektrische doorstroomverwarmer (elektrische geiser) is bedoeld om warm leidingwater (sanitair warm water) te produceren. Dat doen ze beter en voordeliger dan ieder ander soort toestel. Ze zijn echter niet bedoeld om als “surrogaat-CV ketel” een radiatoren circuit of een vloerverwarming te voeden. Het water in verwarmingscircuits is altijd sterk vervuild, meestal met roest uit de stalen leidingen, en dat zorgt ervoor dat de doorstroomverwarmer na korte tijd kapot gaat. Daarnaast past ook de noodzakelijke doorstroomhoeveelheid van verwarmingscircuits niet bij wat de doorstroomverwarmer nodig heeft.

De elektrische doorstroomverwarmer is de eenvoudigste oplossing als u b.v. een kapotte boiler of geiser of andere warm water voorziening heeft.

Maar ook als u uw bestaande verwarmingssysteem (vloerverwarming en/of radiatoren) niet meer met gas wilt verwarmen kan dat wel heel goed met een elektrische CV ketel in combinatie met een doorstroomverwarmer.

De Bosch Siemens DE 1518527 en Bosch Siemens DE 2124527 en alle Clage toestellen

Dit zijn uitvoeringen die ook aangesloten kunnen worden op zonneboilers, als naverwarming. Als het water in de zonneboiler warm genoeg is treden ze niet in werking. Maar als in de winter het water niet warm genoeg is of is opgebruikt schakelen ze automatisch in bij het openen van de warmwater kraan en warmen het uitstromende water op tot precies de ingestelde temperatuur. Het stroomverbruik is dus bij een beetje naverwarmen maar heel weinig . En wanneer naverwarmen niet nodig is, is het verbruik ook nul.

Aansluiten doorstroomverwarmers

Voor het aansluiten is altijd een 3-fasen groep nodig. (Zie de technische specificaties). De draden naar de doorstroomverwarmer moeten minimaal 6mm2 zijn voor de grote toestellen vanaf 21 kW en min. 4 mm2 voor de kleinere toestellen tot 18 kW. Om te voorkomen dat u een zwaardere netaansluiting moet nemen kan een prioriteits-schakeling worden toegepast, zie hieronder. Om die reden zijn de Bosch Siemens DE1518407 of de Bosch Siemens DE1518527 (voor combinatie met zonneboiler) ideale toestelllen voor Nederlandse toepassing. Het zijn de enige toestellen die met een 3x20A afzekering toch 8,25 liter warm water per min. geven en waar een prioriteitsschakeling eigenlijk nooit nodig zal zijn.

Prioriteitsschakeling

U plaatst deze in de meterkast aangebracht en u zorgt ervoor dat wanneer u warm water tapt, een aantal andere groepen met zware verbruikers (b.v. met elektrische vloerverwarming) worden uitgeschakeld. Zodra de warm water kraan dicht gaat, komen deze groepen weer in bedrijf. Met de standaard Nederlandse huisaansluiting van 3x25A (België 3x35A) kunt u een doorstroomverwarmer van max. 18 kW (België 24 kW) gebruiken. Als u een zwaarder toestel wilt moet uw huisaansluiting aangepast worden (of al zijn). Houdt u hier rekening mee als u bestelt.

Installatie door elektro-installateur

In heel veel gevallen zult u merken dat uw (elektro) installateur zegt dat het aansluiten van een doorstroomverwarmer in Nederland niet mogelijk is. De reden daarvan is dat uw installeur géén idee heeft om wat voor toestel het gaat omdat deze vorm van warmwater apparaat hem totaal onbekend is. Dus geldt al gauw: Wat de boer niet kent…

Vraag uw installateur dan contact met ons op te nemen, wij kunnen hem precies vertellen wat er voor de installatie van het apparaat nodig is. Eventueel kunnen ook wij het elektrische deel van de aansluiting verzorgen.