Bestel hier:
  1. Elektrische infrarood vloerverwarmingsmatten en mattensets met regeling
  2. Elektrische infrarood vloerverwarmingskabels en kabelsets met regeling
  3. Elektrische infrarood laminaatverwarmingsmatten en sets met regeling

Algemeen

Elektrische infrarood vloerverwarming kan ofwel diep in de vloer gelegd worden ofwel zo dicht mogelijk onder het oppervlak. Als de verwarming diep in de vloer ligt wordt de daarboven liggende cementlaag (meestal zandcement dekvloer, min. 8 cm. dik) een warmtebuffer. Gebruikt u bij elektrische vloerverwarming een nachtstroom tarief dan is dit een goede optie. Lage stroomkosten. Het nadeel is een lange opwarmtijd en daarmee moeilijker te regelen. Daarom adviseren wij altijd een constante vloertemperatuur, wat uw stroomverbruik weer iets hoger maakt, maar er blijft meestal een netto voordeel over.

elektrische infrarood vloerverwarming
Leggen van elektrische vloerverwarming
Elektrische infrarood vloerverwarming met ModuSet

Alleen elektrische vloerverwarming kan ook direkt onder een plavuizen vloer of onder een dunne afwerklaag worden gelegd. Zo wordt de vloer snel warm en is goed te regelen. De vloer wordt er nauwelijks dikker van. Een nachtstroom tarief heeft hier iets minder nut, maar omdat nachtstroom-tarieven wèl het hele weekend lang gelden is het toch de moeite van het overwegen waard.

Regeling van de vloerverwarming

Een wezenlijk verschil tussen elektrische (infrarood) vloerverwarming en vloerverwarming op de CV ketel is dat bij de laatste de temperatuur van de vloer niet of nauwelijks te regelen is. Dit komt omdat het water altijd met dezelfde temperatuur, meestal 40-45 graden, de vloer in wordt gepompt. Daardoor wordt gedurende een groot gedeelte van het stookseizoen, wanneer het buiten niet zo koud is, de vloer eigenlijk veel te warm. Met elektrische (infrarood) vloerverwarming kun je juist de temperatuur van de vloer zelf heel nauwkeurig regelen.

Zo zal bij een buitentemperatuur van zo’n 15 graden een constante vloertemperatuur van zo’n 23 graden precies aangenaam zijn. De kamer blijft dan door het geringe warmteverlies naar buiten op 21 graden en de vloer voelt ook aangenaam aan.

Hoe warm wordt de vloer?

Een veel gemaakte vergissing is dat bij vloerverwarming je wilt voelen dat de vloer echt warm is. Als u dat voelt is de vloer in 9 van de 10 gevallen véél te warm! En dat kost onnodig veel energie. Een vloerverwarming is goed geregeld als je er helemaal niets van merkt en de kamer toch op een aangename temperatuur is. Zie ook onze FAQ.

Vloerverwarming op de CV

Bij vloerverwarming op de CV ketel is er natuurlijk een CV ketel nodig. Daarbij hoort een verdeelunit die met een extra pomp en een aantal kleppen en afsluiters het (te warme) water uit de CV ketel mengt met het koudere retourwater uit de vloer en dat weer de vloer inpompt. Dat gaat weliswaar automatisch maar kost wel extra energie (stroom) waar meestal geen rekening mee wordt gehouden.

Elektrische infrarood vloerverwarming

Bij elektrische verwarming is er geen verdeelunit en geen ketel. Alleen de verwarmingsdraden in de vloer. Er is dus ook geen extra energie nodig. Alle energie wordt volledig in warmte omgezet in de vloer zelf. Die draden of kabels zijn even duur als de kunststof verwarmingsbuizen en u heeft geen CV ketel erbij nodig. (foto Lieven Merveillie BVBA, Ieper, BE).

Daardoor is elektrische infrarood vloerverwarming een stuk voordeliger in aanschaf dan een cv ketel plus vloerverwarming. Lees ook even onze FAQ over vloerverwarming. Zie voor de milleu-aspecten van elektrische vloerverwarming deze pagina. Kijk ook eens hier, want er gaat het nodige veranderen op het punt van de gasvoorziening in Nederland.

Tip als u vloerverwarming op uw CV ketel overweegt:

Kijk altijd eerst de garantievoorwaarden en de installatie-instructies van uw CV ketel door. Bij bijna alle moderne CV ketels zijn er ofwel beperkende garantievoorwaarden bij het aansluiten van vloerverwarming ofwel er zijn aparte voorzieningen nodig, zoals een extra warmtewisselaar.

De CV ketel

In een Duits rapport, van de Universiteit van Wolfenbüttel in 2004, blijkt dat in de Duitse situatie HR ketels in het beste geval een jaarrendement geven van 85 %. Om dit te vergelijken met de Nederlandse situatie moet voor een aantal zaken worden gecorrigeerd. Zo gaat het in dit verslag over 60 onderzochte installaties weliswaar om identieke CV ketels zoals ook in NL gebruikt worden maar zijn alle installaties wel hydraulisch ingeregeld, iets dat in NL nooit gedaan wordt. Daarnaast wordt in Duitsland verplicht een weersafhankelijke ketelregeling toegepast, in Nederland wordt dit vrijwel niet gedaan.

Kijken we naar de huizen waarin deze ketels staan opgesteld dan gaat het in Duitsland grotendeels om vrijstaande huizen. De warmtebehoefte (het warmteverlies dus) van deze huizen is overeenkomstig dat van soortgelijke huizen in Nederland. Ze zijn dus even goed geïsoleerd.

Ketelcapaciteit

Eén van de belangrijkste conclusies is dat de ketelcapaciteit in alle gevallen veel te groot is voor de warmtebehoefte van het huis. Het is tevens de oorzaak van een groot gedeelte van het energieverlies van de onderzochte installaties.

Hieruit zou volgen dat het jaarrendement in Nederlandse huizen gemiddeld lager moet liggen dan in de onderzochte Duitse huizen. De Nederlandse huizen zijn kleiner, waardoor de ketel-overcapaciteit groter wordt bij dezelfde CV ketel; de CV installaties in Nederland zijn niet hydraulisch ingeregeld en beschikken zelden over een weersafhankelijke regeling, hetgeen in Duitsland verplicht is.

Het volledige rapport, in de Duitse taal, vindt u hier.

Vloerverwarming

Het rapport vermeld dat in de onderzochte huizen met vloerverwarming als bijverwarming er een negatieve invloed op het jaarrendement van de installatie is. Met andere woorden, vloerverwarming als bijverwarming kost extra energie, zowel stroom als gas. Dit geldt ook voor elektrische vloerverwarming als bijverwarming, omdat door de extra warmte ontwikkeling de CV ketel nog lager belast wordt en dus zijn overcapaciteit nog groter wordt.

Zin en onzin over elektrisch verwarmen

Wanneer u serieus elektrische (vloer/wand) verwarming overweegt en daarvoor b.v. de grote energiebedrijven en de daaraan verbonden installatiebedrijven, zoals Feenstra (Nuon) en InHome (Essent) raadpleegt, zult u heel vaak te horen krijgen: Nooit doen, veel te duur, te veel energiegebruik en zelfs “het kan helemaal niet”. Deze “adviezen” komen deels voort uit het bekende gezegde “onbekend maakt onbemind”, maar hebben ook vaak als achtergrond dat met name de grote Nederlandse energiebedrijven liever gas verkopen dan stroom. Eenvoudig omdat ze stroom voor het grootste deel importeren en dus kopen moeten van hun véél grotere buitenlandse concurrenten (b.v. Eon en RWE uit Duitsland en Elektrabel uit België) die ook zelf op de Nederlandse markt actief zijn.

Stroom opwekking

Overigens wordt er in heel Europa minder dan 10% van de elektriciteit met aardgas opgewekt. Het overgrote deel (75%) komt uit steenkool- en kerncentrales waarvan de brandstofkosten niet aan de aardolieprijs is gekoppeld. Een interessante link is deze NOS Nieuwspagina, waarin duidelijk wordt dat stroom in Nederland niet meer met gascentrales wordt opgewekt omdat de productiekosten van de aardgascentrales in Nederland door de steeds stijgende gasprijs te hoog zijn.

Toch is er bij aardgas is in Nederland geen concurrentie, dat komt nog steeds uit de Nederlandse bodem, zo’n 80-120 miljard m3 per jaar in de “goede” jaren. En dus kon zowel de Nederlandse overheid als de gasbedrijven daarvoor vragen wat ze wilden en doen dat ook nog steeds, juist omdat aan de consumenten-gasprijs het meeste wordt verdiend. De Nederlandse schatkist haalde zo per jaar vele tientallen miljarden aan aardgasbaten op. Aardgas was daarmee jarenlang veruit de grootste bron van inkomsten van de Nederlandse staat.

Maar aardgas is toch goedkoper dan stroom?

Dat was ooit zo, maar omdat de aardgasprijs gekoppeld is aan de olieprijs die over de afgelopen jaren wel erg fors is gestegen, is dat nu drastisch veranderd. Om te zien hoe die prijzen zich nu verhouden moeten we aardgas en stroom eerst vergelijkbaar maken, d.w.z. alles omrekenen naar kilowattuur (kWh), de eenheid voor energie*. Dan blijkt dat de kostprijs per nuttige (dwz. warmte in huis en niet door uw schoorsteen) kWh voor gas inmiddels hoger is dan voor stroom, omdat de afgelopen jaren de gasprijs steeds gestegen is en de stroomprijs nog steeds verder daalt door een Europese overproductie van stroom.*

*Natuurlijk kunnen nu anno 2022, door de oorlog in Ukraine, over zowel de gas- als de stroomprijsontwikkelingen geen zinnige uitspraken meer worden gedaan. Dat kan pas weer wanneer die markten voor gas en stroom zich weer stabiliseren.

*1 m3 gas levert in een HR ketel bruto 9,77 kWh aan warmte. Door verliezen in installatie en schoorsteen gaat daar 1/4 tot 2/3 van verloren. Zie ook hier.

Kostenvergelijking CV met elektrische vloerverwarming

De kostenvergelijking hieronder is tussen een CV met radiatoren en elektrische vloerverwarming. Als u vloerverwarming naderhand wilt installeren en er is al een cv installatie, kijk dan ook even op onze FAQ voor vloerverwarming.

 

afb uit werkspot

Bij een (later aangebrachte) vloerverwarming op de cv-ketel moet u met een aantal dingen rekening houden. Zoals met het stroomverbruik van de pomp(en) van de verdeelunit. Vooral dit laatste wordt altijd vergeten, en dat terwijl de stroomkosten van die pomp bij een kleine extra CV-vloerverwarming hoger zijn dan het extra gasverbruik (die pomp kost u hoe dan ook 375-750 kWh per jaar extra aan stroomverbruik).

De meest gemaakte rekenfout is echter dat ervan wordt uitgegaan dat iedere kWh uit gas ook in nuttige warmte wordt omgezet. Op jaarbasis blijkt in de praktijk ongeveer 40-50% aan energie van dat gas verloren te gaan. Dat blijkt ook uit echte gebruikscijfers uit de praktijk. Zelfs bij een brandnieuwe installatie is dat nog altijd 25%. Zie dit Duitse onderzoeksraport. In Nederland zijn dergelijke onderzoeken ook gedaan maar wordt er niet over gepubliceerd.

Gebruikscijfers uit de praktijk.

Een vrijstaand huis in Gelderland, gebouwd in 2008, is door ons geheel van elektrische verwarming voorzien, met vloerverwarming op de begane grond en Adax verwarmingspanelen in de ruimtes op de verdiepingsvloeren. De warmwatervoorziening gebeurt met een Clage elektrische doorstroomverwarmer met douchewarmte terugwinning.

Alle verbruiksgegevens, zowel van de elektrische verwarming en van de warm water voorziening vindt u hier.

Wat is infrarood verwarming?
De originele infraroodverwarming

Simpel gezegd: Alle verwarming is infrarood verwarming. Infrarood is een deel van het licht-spectrum (de regenboog zeg maar) aan de kant van het rode licht. Het wordt infrarood genoemd omdat het voor het menselijk oog niet zichtbaar is. Het is in feite gewoon warmte straling. Ieder voorwerp dat zich in een omgeving bevindt die kouder is dat het voorwerp zelf geeft infraroodstraling af. Infraroodstraling kan je wel voelen, als je b.v. dicht bij een kachel of radiator staat. Anders gezegd: iedere warmtebron, of dat nu een kachel, radiator, vloerverwarming of uw fornuis is, geeft infraroodstraling en is dus een infrarood verwarming… Voor meer informatie over infrarood verwarming en infrarood panelen klikt u hier.

Bijverwarming of hoofdverwarming
Bijverwarming

Bij gebruik van vloerverwarming als bijverwarming wordt de eigenlijke verwarming van de ruimte doorgaans gedaan met radiatoren. De verwarmde vloer zorgt voor extra comfort: geen koude voeten meer. Dit is heel goed mogelijk met elektrische vloerverwarming.

Temperatuurregelingen

Een goede temperatuurregeling van de vloer, die helemaal gescheiden is van de hoofdverwarming, is nu van groot belang. Want er zijn twee verschillende verwarmingssystemen in één ruimte. Wanneer die elkaar beïnvloeden geeft dat problemen. Zo zal bij een (te) warme vloer de vloerverwarming de taak als hoofdverwarming onbedoeld kunnen overnemen. Gevolg: de rest van het huis wordt steenkoud, want de cv ketel slaat af en komt urenlang niet meer in bedrijf.

Daarom
  • Gebruik een regeling die de temperatuur van de vloer nauwkeurig regelt en waarop u die temperatuur ook kunt aflezen. Alleen dan kunt u een vloertemperatuur instellen die u warme voeten geeft zonder dat de werking van de hoofdverwarming onbedoeld wordt verstoord.

Wanneer de vloerverwarming als hoofdverwarming wordt ingezet is het natuurlijk belangrijk dat de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft om die ruimte onder alle omstandigheden goed te kunnen verwarmen. Daarnaast wilt u een regeling die ervoor zorgt dat uw (woon)kamer lekker warm is wanneer dat nodig is maar ook een kostenbesparende lagere temperatuur heeft wanneer u b.v. toch niet thuis bent.

En omdat u de hele ruimte met de vloer verwarmd moet u natuurlijk ook een regeling gebruiken waarmee de temperatuur van de ruimte geregeld kan worden en niet alleen de temperatuur van de vloer. Wanneer u daarnaast ook een cv ketel in huis heeft mag de regeling (kamerthermostaat) van die cv ketel niet geplaatst zijn in de ruimte die elektrische vloerverwarming als hoofdverwarming heeft.

Daarom
  • Let erop dat u voldoende capaciteit aan vloerverwarming installeert om de kamer onder alle omstandigheden warm te kunnen krijgen maar voorkom onnodige overcapaciteit.
  • Kies voor een regeling die niet alleen de vloertemperatuur regelt maar ook de kamertemperatuur.
  • Wanneer er nog een ander verwarmingssysteem in huis is, zorg er dan voor dat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Dus ook nooit 2 thermostaten in één ruimte plaatsen!
Vermogen

Het vermogen van de vloerverwarming is afhankelijk van vooral de isolatie van de ruimte en het beschikbare vloeroppervlak. Hieronder een paar richtgetallen (voor het Nederlandse klimaat). Het is wat minder belangrijk of het als hoofd of bijverwarming wordt toegepast. Daarbij komt dat een hoger vermogen de vloer altijd sneller opwarmt maar bij minder warmtebehoefte ook korter in bedrijf is. Een wat hoger vermogen voor hetzelfde gebruik kost dus niet meer stroom, wel evt. een (iets) hogere investering.
Let op: installeer nooit meer dan meer dan zo’n 30% aan overcapaciteit.

  • In de nieuwbouw vanaf 2020 zijn de isolatie eisen zo hoog dat 70-80 Watt per m2 voldoende is voor woonruimtes.
  • Voor normaal geïsoleerde woningen: ongeveer 80 – 100 Watt per m2 voor hoofdverwarming in woonruimtes.
  • Minder goed geïsoleerde ruimte: minimaal 120 Watt/m2.
  • Als bijverwarming is 80 Watt/m2 (60 Watt/m2 in huidige nieuwbouw) doorgaans voldoende.
  • In keukens, badkamers waar alleen een gedeelte van de vloer beschikbaar is: minimaal 120 – 150 watt per m2.

Dit zijn slechts richtgetallen, u kunt ons de gegevens van uw woning toezenden voor een berekening van de benodigde vermogens.

Waar moet u op letten!
Elektrische infrarood vloerverwarmingskabel, 4 mm dun
afgeschermde kabel zonder elektromagnetisch veld
Veiligheid, elektromagnetische velden

Uw vloer werkt op elektrische stroom. Daarom is een goede bescherming tegen kortsluiting een eerste vereiste.

  • De vloerverwarmingsdraden of kabels moeten over de gehele lengte voorzien zijn van een aardingsmantel. Uw meterkast moet één of meerdere aardlekschakelaars bevatten. De buitenkant moet een stevige isolatie hebben.*
  • De groep(en) waarop de vloerverwarming wordt aangesloten moeten voldoende capaciteit hebben en de installatiedraden moeten voldoende dik zijn.

* Wanneer de isolatie van een dergelijke kabel tijdens het werk beschadigd zou raken is alleen de aardmantel in contact met de vloer. De stroomgeleiders hebben daar binnen immers hun eigen isolatie.

Elektromagnetische velden

Iedere elektrische draad waar een wisselstroom (de netstroom dus) doorheen loopt creëert een elektromagnetisch veld. En hoe sterker die stroom is, hoe sterker dat veld wordt. Dat is heel nuttig als u een elektromotor wilt maken, maar niet voor vloerverwarming.

Om nu bij uw vloerverwarming een dergelijk veld te voorkomen zijn er 2 mogelijkheden. Door een kabel te gebruiken met een dubbele geleider wordt het veld van de ingaande stroom opgeheven door het veld van de teruggaande stroom. Er is dan geen veld meer. Daarnaast zorgt een aardingsmantel over de gehele lengte van de kabel ervoor dat wat er ook aan elektromagnetische straling door de kabel wordt geproduceerd, deze straling in de vorm van een klein stroompje direct naar aarde wordt afgevoerd en niet uw woning in komt. LET OP: De zgn. infrarood folie verwarming bestaat altijd uit lange banen met enkelvoudige geleiders, waarbij de stroom steeds in één richting loopt. Het gevolg is dat er sterke elektromagnetische velden ontstaan die niet door een aardingsscherm kunnen worden afgeleid, er is namelijk geen aarding bij dit type materiaal!

Veiligheid

Let u er altijd op dat het vloerverwarmingsmateriaal dat u toepast over het gehele oppervlak geaard is. En dat de aardaansluiting van de vloerverwarming ook op de aarding in de meterkast is aangesloten. Niet geaarde vloerverwarming kan bij de kleinste beschadiging er al voor zorgen dat uw hele vloer onder spanning komt te staan! Dit geldt dus voor alle dunne vloerverwarmingsfolie materialen.

Constructie

Bij iedere vloerverwarming treden er natuurlijk temperatuurverschillen in de vloer op. Deze temperatuurverschillen zorgen ervoor dat cement of beton maar ook de plavuizen uitzetten en krimpen. Hierdoor kunnen zonder voorzorgsmaatregelen scheuren in de vloer ontstaan. Die scheuren kunnen de elektrische verwarming niet beschadigen, dat gebeurt pas wanneer bij b.v. een aardbeving de vloer echt in stukken breekt, maar fraai is anders. Elektrische infrarood vloerverwarming kan op een houten vloer worden aangebracht, maar er moeten dan wel eerst isolatieplaten gelegd worden.

  • Zorg ervoor dat de laag waarin de vloerverwarming komt te liggen opgebouwd wordt uit cement of tegellijm die speciaal voor vloerverwarming geschikt is, zgn flexibele tegellijm.
  • Breng in een cementvloer een bewapening aan of gebruik vezel-gevuld cement.
  • Zorg altijd voor een flexibele voeg tussen de wanden en vloerlaag waarin de vloerverwarming ligt.
  • Wanneer de verwarming op een houten vloer komt moeten eerst isolatieplaten worden gelegd.
Isolatie

Bij vloerverwarming wilt u dat de warmte uit de vloer naar boven komt. En niet dat uw benedenburen gratis plafondverwarming krijgen of dat uw kruipruimte wordt verwarmd.

  • Controleer vóórdat u gaat leggen eerst of de vloer naar onderen geïsoleerd is. Zo niet, leg dan de vloerverwarming op isolatieplaten.
Temperatuurregeling

Elektrische vloerverwarming geeft weliswaar altijd 100% rendement. Maar u wilt uw kamer(s) niet extra warm hebben als u er niets aan heeft. Voor grote oppervlaktes, zoals woonkamers of hele verdiepingen is een weersafhankelijke regeling bijna een must, zeker in het Nederlandse klimaat, waarbij buitentemperaturen en dus de warmtebehoefte van het huis heel snel kunnen veranderen. De ModuSet kan met weersafhankelijke regeling worden uitgerust.

  • Installeer altijd een goede temperatuurregeling. Besparen op de regeling of een regeling die niet bij het systeem past kost u meer stroom dan u lief is.
Afwerkvloeren

Plavuizen, natuursteen, grindcement, korreltapijt zijn de meest bekende afwerkvloeren op een vloerverwarming. Maar tapijt en zelfs parket kan ook heel goed. Het enige waar u om moet denken is dat deze vloeren geschikt moeten zijn voor gebruik met vloerverwarming (meestal in verband met b.v. de gebruikte lijmsoort bij vloerbedekking en gelaagd parket). Tegenwoordig is dat door de fabrikant al vaak aangegeven met een pictogram. Door vloerverwarming en parket op isolatieplaten te leggen heeft u zelfs een verwarmde én zwevende parketvloer.

Kabels, matten of folie, wat is voor u de beste oplossing?

Op het punt van rendement, en daarmee uw stroomrekening, zijn alle 230 Volt-systemen hetzelfde. Bij de laagspanningssystemen (24-Volt of 42-Volt) is het rendement echter lager doordat de transformator die erbij nodig is verlies geeft. Deze laagspanningssystemen zijn niet veiliger dan 230 Volt systemen, omdat zeker bij grotere oppervlakken er heel grote transformatoren gebruikt moeten worden. Deze kunnen wel eens oververhit raken als ze vaak in- en uitgeschakeld worden. Daarbij zijn de elektrische stromen door de vloer een veelvoud (soms 10 maal) zo hoog als bij een 230 Volt systeem.

Elektrische vloerverwarming is op de markt in de vorm van:
  • A- Losse kabels, geleverd op een spoel of rol, dik of dun.
  • B- Kabels in een zig-zag patroon bevestigd op een mat.
  • C- Dunne kunststof folie waarop een geleidende laag is aangebracht, ook laminaatverwarming genoemd.
  • D- dunne metaalstrip op mat.
A- Losse kabel

De kabels zijn er in een dikte van 7 mm. of van 4 mm. Ze worden met klemmenstrips op de vloer worden bevestigd of met kleefband vastgezet.

De 7 mm dikke kabel is voor onder een zandcement dekvloer, hij moet wat dieper in de vloer liggen, ongeveer 2-3 cm of dieper. De lusafstand is bij 100 Watt/m2 voor de 17 W/meter kabels ongeveer 16 cm, voor de 10 Watt/meter kabels is het 10 cm. Let daarom altijd op het vermogen per meter. Wanneer het vermogen van de kabels meer is, b.v. 20 Watt per meter, dan zijn ze bedoeld voor het vorstvrij houden van opritten, en ongeschikt voor gebruik binnenshuis.

De 4 mm kabel kan direct in de tegellijm onder de tegels worden gelegd. Voor een kabel direct onder de dekvloer moet een dunne (4 mm) kabel met een vermogen van 10 Watt/meter kabellengte worden genomen omdat anders de ruimte tussen de lussen voelbaar wordt als koude plekken.

Belangrijk

Let op de afstand tussen de windingen van de kabel. Direct onder het oppervlak mag de afstand tussen de lussen van de kabel niet meer dan 10-15 cm zijn. Als deze groter is zult u naderhand kunnen voelen waar de kabel ligt. De ruimte tussen de kabelwindingen blijft dan kouder. Bij een afstand tussen de windingen van 10 cm heeft u per m2 vloeroppervlakte een kabellengte van 9,6 meter nodig (bij 20 cm tussen de windingen is dit maar 4,6 meter per m2).

Korte kabellengtes voor een groot oppervlak zijn natuurlijk voordeliger maar bij verkeerd gebruik kan het onaangenaam zijn en het voert soms tot schade aan de vloerbedekking (vooral bij hout/parket dat kan gaan trekken). Gebruik geen kabel met een vermogen van 20 Watt per meter of meer. (Deel het wattage van de kabel door de lengte in meters. Maximaal 16-18 Watt/meter is een goede waarde voor dieper in de vloer (in de huidige nieuwbouw ook hier niet meer dan 10 Watt/meter, zie hierboven), en 10 Watt per meter voor dicht onder het oppervlak. Denk ook om het aanbrengen van bewapening om scheuren in de dekvloer te voorkomen. U kunt b.v bewapeningsmatten gebruiken of een met kunststofvezel gevulde cement, die hiervoor speciaal is bedoeld.

Voordelen:
  • De kabel is het voordeligst in aanschaf/investering.
  • Geschikt voor de doe-het-zelver mits nauwkeurig wordt gewerkt.
  • Kan dicht onder het vloeroppervlak gelegd worden.
  • Geschikt om diep in de vloer te leggen.
  • Geschikt als bij- en hoofdverwarming.
Nadelen:
  • Evt. bijkomende kosten voor bewapening.
  • Hoger arbeidsloon (meer werk) wanneer u het laat aanleggen.
B- Verwarmingsmatten, kabels op mat bevestigd

De verwarmingskabel is op een dunne mat bevestigd in een zigzag patroon.

Belangrijk:
De matten moeten gemaakt zijn van een glasvezel weefsel dat geschikt is als bewapening. Let ook hier op de afstand tussen de windingen op de mat. Het beste is kleiner dan 10 cm. afstand.

[..ES]2 SpaarmatMatten zijn er vanaf 1m2 tot van 10m2 per mat. Dus voor b.v. een woonkamer van 40 m2 heeft u 4 matten nodig. Voor nog grotere oppervlaktes is het daarom handiger om in plaats van de mat de even dunne kabel te nemen. Dan heeft u er in dit voorbeeld maar 2 nodig. Speciaal voor onder Laminaat zijn er matten met een heel dunne kabel en geaarde aluminium folie.

Voordelen:
  • Snel en voordelig te leggen (lage arbeidskosten).
  • Geschikt voor de doe-het-zelver.
  • Wordt dicht onder het vloeroppervlak gelegd (laminaatmatten kunnen droog gelegd worden)
  • Kan ook diep in de vloer gelegd worden.
  • Bewapening van de vloer “ingebouwd”.
  • Voor zowel bij- als hoofdverwarming.
Nadelen:
  • Duurder in aanschaf dan losse kabel.
C- Laminaatverwarming van dunne kunststof folie met geleidende laag

Meestal geleverd als dunne folie die direct op 230 Volt worden aangesloten. Ze worden vaak als (infrarood) laminaatverwarming maar wordt ook als plafondverwarming verkocht.

Omdat folie-verwarming nooit een beschermende aarding heeft, betekent dit dat de netspanningsvoerende verwarmingsgeleider alleen beschermd wordt door een laagje kunststof van minder dan 0.1 mm. Wij achten dit een veiligheidsrisico. (Daarnaast produceren deze folies altijd een elektromagnetisch veld dat door het ontbreken van een aarding niet kan worden afgeleid naar aarde.)

Dat is de reden dat de Arconell laminaatverwarming anders is opgebouwd en wél aarding over het hele oppervlakte heeft.

Voordelen:
  • Zeer geringe dikte.
  • Makkelijk zelf te leggen.
  • Geen nieuwe dekvloer nodig.
Nadelen:
  • Alleen geschikt voor kleine oppervlakten, tot zo’n 5 m2.
  • Duur in stroomverbruik (door de trafo) en aanschaf.
  • Bij toepassing van een trafo moeilijk (soms helemaal niet) te regelen.
  • De 230 Volt folie heeft geen aarding. Bij beschadiging kan de vloer onder spanning (230Volt) komen te staan.
  • Alleen geschikt als bijverwarming.
D- Dunne metaalstrip op mat

LET OP: Deze systemen zijn standaard niet geaard en hebben een enkele geleider. Het idee is dat de metaalstrip door zijn relatief grotere oppervlak de warmte beter verdeelt dan een draad. Overigens geldt hetzelfde voor folie/laminaatverwarming (zie hierboven). Ook dit materiaal kan los onder laminaat (niet onder vloerbedekking) worden gelegd. Ook hier is de metalen strip door een kunststof laagje ter dikte van minder dan 0.1 mm tegen aanraking beschermd. Dus wanneer de strip in mortel/cement wordt gelegd zal de geringste beschadiging van de isolatielaag ervoor zorgen dat uw vloer onder 230 Volt spanning komt te staan en u geen enkele mogelijkheid heeft dit te repareren omdat de beschadiging van de isolatie niet is op te sporen (een kapotte geleider is zelfs onder 10 cm beton snel te vinden, maar een kapotte isolatie niet).

Voordelen:
  • Geringe dikte.
  • Makkelijk zelf te leggen.
  • Bij laminaat geen nieuwe dekvloer nodig.
Nadelen:
  • Alleen geschikt voor kleine oppervlakten, tot zo’n 5 m2.
  • De matten hebben geen aarding. Bij beschadiging kan de vloer onder spanning (230Volt) komen te staan.
  • Alleen geschikt als bijverwarming en kleine oppervlaktes, mede gezien de kleine afmetingen van de matten.