In deze faq over vloerverwarming proberen we antwoord te geven op alle belangrijke vragen over vloerverwarming, de voor- en nadelen, elektrische vloerverwarming of vloerverwarming op de CV.
Radiatoren of vloerverwarming?
Is vloerverwarming zuiniger dan radiatoren?
Meestal wel. Met vloerverwarming wordt de kamer van onder af verwarmd, waardoor u zich bij een lagere temperatuur al behagelijk voelt, ook omdat u warme voeten houdt. Bij verstandig gebruik kan vloerverwarming u zelfs tot 20% stookkosten besparen.

Bij vloerverwarming met een CV ketel kunt u de temperatuur van de ketel het beste instellen op ongeveer 60 graden. Dat is een goed compromis voor de radiatoren in andere kamers en de vloerverwarming. De vloer wordt natuurlijk niet 60 graden. Door mengen van aanvoer en retourwater in de vloerverdeelunit wordt dit eerst afgekoeld naar max. zo’n 40 graden. Maar als u echt voor zuinig stoken gaat gebruik dan uitsluitend vloerverwarming en geen radiatoren.
Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?
Uw huis warmt langzamer op dan met radiatoren. Het koelt ook langzamer af.
Vloerverwarming op de CV ketel
is relatief duur in aanleg en maakt de vloer dikker, wat niet altijd mogelijk is. Meestal wordt alleen de woonkamer, evt. met (open) keuken gedaan. De andere ruimtes houden radiatoren. De temperatuurregeling van de vloer moet dan gescheiden worden van de temperatuurregeling van de andere ruimtes. Daar zijn goede oplossingen voor. Maar het wordt in de praktijk nog meestal vergeten waardoor vaak klachten over een slechte regeling ontstaan. Woonkamer te warm, de rest van het huis blijft steenkoud.
Elektrische vloerverwarming

Lage aanlegkosten en gering dikker worden van de vloer. Als u ook een cvketel heeft die de radiatoren verwarmd, zijn er geen regelproblemen, radiatoren en vloerverwarming hebben ieder hun eigen regeling. Elektrische vloerverwarming past eigenlijk altijd op een standaard 3x25A huisaansluiting. Soms wordt vloerverwarming als zgn. bijverwarming aangelegd, waarbij dezelfde ruimte ook radiatoren heeft. Als u dit van plan bent, bedenk dan dat de temperatuur in de kamer nog lastiger te regelen is. En wat hierboven over besparing op stookkosten staat, geldt dan ook niet meer. Het is comfortabeler en voordeliger (in aanleg) om te kiezen voor ofwel vloerverwarming (zuiniger) ofwel radiatoren (sneller).
Temperatuur van de vloer
Bij vloerverwarming op de CV ketel bereikt de vloer altijd dezelfde temperatuur, zo’n 30 graden aan het oppervlak, tot wel 40 graden dieper in de vloer. Dit komt omdat de temperatuur van het water in de vloer niet geregeld kan worden.
Bij elektrische vloerverwarming is juist de temperatuur van de vloer zelf regelbaar. Daardoor is elektrische vloerverwarming in voor- en najaar, wanneer maar een beetje extra warmte nodig is, zo goed en efficiënt toepasbaar, vooral in combinatie met buitentemperatuurregeling, leverbaar bij de modulerende ModuSet regeling
Let op:
Een veel gemaakte vergissing bij vloerverwarming is dat deze een veel te hoge temperatuur heeft. Vaak is dat omdat je wilt “voelen” dat de vloer lekker warm is. Even vaak komt het ook door de regeling of afstelling van de vloerverwarming. Maar bedenkt u wel dat als die vloer warm aanvoelt, hij een temperatuur heeft van zeker 28-30 graden! Uw kamer wordt dan na enige tijd veel te warm! En dat kost echt onnodig veel energie. Zeker als dit met een vloerverwarming op de cv ketel gebeurd, want die ligt altijd dieper in de vloer en dus is ook een grote hoeveelheid cement tot die hoge temperatuur opgewarmd! Dat is allemaal energie verlies want u zult na enige tijd de ramen openzetten om de overtollige warmte kwijt te raken.
Rendement, jaarrendement en stookkosten

Op een moderne HR ketel staat vaak dat de ketel 107% rendement heeft of nog meer. Bedenk dat dit een rekenkundig grapje is, rendement kan nooit hoger zijn dan 100%. Uw ketel zou anders naast warmte ook aardgas moeten kunnen maken en uw gasrekening zou negatief moeten zijn, dwz. u krijgt geld toe! van uw gasleverancier.
In werkelijkheid wordt het verlies van uw hele CV installatie vooral bepaald door dat wat er aan de ketel is gekoppeld (leidingen, radiatoren, etc.) en het gebruik ervan. Helaas zijn alle CV ketels in Nederland véél te groot bemeten, d.w.z. dat ze zo’n 350 dagen per jaar nooit meer dan 3-5% van hun vermogen nodig hebben om uw huis warm te houden.
Warmtebehoefte van uw woning
Een modern geïsoleerd eengezinshuis heeft daarvoor nooit meer dan maximaal 5-7 kiloWatt nodig, en dat niet meer dan 2 weken per jaar wanneer het stevig vriest. De geïnstalleerde ketel levert minimaal 24 kiloWatt! Die 24 kW is nodig voor uw warme tap- of douchewater, niet om uw huis warm te houden. Daar treden dan ook hele grote verliezen bij op.
Want iedere keer als die ketel in voor en najaar even aan geweest is, is het hele systeem, het water in radiatoren en evt de vloer, alle buizen en leidingen, de radiatoren zelf en de ketel opgewarmd.
Daarin zit een veel grotere hoeveelheid warmte opgeslagen dan u op dat moment nodig heeft. Dat teveel aan warmte is gewoon… energieverlies, het is niet nuttig want je hebt het niet nodig. Maar ook: Iedere keer ook als u een liter warm water gebruikt slaat de (koude) ketel aan, geeft u warm water maar verwarmt ook de hele ketel van binnen en de boiler. Kraan dicht en de warmte van de ketel ontsnapt door de schoorsteen. Dat die verliezen veel groter zijn dan zelfs de experts denken is gemakkelijk uit te rekenen, klikt u hier!!
Jaarrendement
Het jaarrendement (=is de hoeveelheid nuttig opgewekte warmte in één jaar gedeeld door de warmte-inhoud van het in dat jaar gebruikte aardgas) is daarom veel lager dan vaak wordt aangenomen, het kan zelfs bij HR ketels teruglopen tot zo’n 60% of nog veel lager, zoals uit een aantal (vooral Duitse) onderzoeken blijkt. In NL worden zulke onderzoeken of niet gedaan of ze worden niet gepubliceerd. Zie volgende links, beiden weliswaar in het Duits, maar zeer interessant: www.energieverbraucher.de en dit is wat een oude Duitse CV ketel fabrikant zelf daarover zegt.
Mocht u een nieuwe ketel overwegen, kijk dan in ieder geval hier.
Vloerverwarming aanleggen?
Belangrijke punten om op te letten.
Wanneer u van plan bent om vloerverwarming op de CV ketel aan te (laten) leggen zijn er een aantal zaken van groot belang:
- De kwaliteit van de buizen in de vloer. De kunststof buizen van uw vloerverwarming moeten absoluut diffusie dichtzijn. Veel kunststof buizen die gebruikt worden laten zuurstof door. Uw CV ketel wordt dan langzaam maar héél zeker van binnen uit door corrosie weggevreten. Soms in minder dan 3 jaar. Gevolg: u kunt om de 3 tot 5 jaar een nieuwe CV ketel aanschaffen. Raadpleeg eerst de installatiehandleiding en de garantievoorwaarden van uw CV ketel.
- Infrezen van de vloerverwarming is geen goed idee. Bij infrezen kan de vloer onder de buizen niet geisoleerd worden. Dit kost u bij een ongeïsoleerde vloer onnodig veel gas.
- Een goede methode is om de buizen op een isolatiedeken te leggen. Vervolgens het geheel ingieten met een voor vloerverwarming geschikte cement. Isolerende kunststof profielplaten zonder warmteverdeelfolie (b.v. aluminium) waar de buis in wordt gelegd hebben het nadeel dat de warmte opzij niet uitgestraald kan worden en dus soms slecht wordt verdeeld in de vloer. Voor noppenplaten geldt dit ook maar in wat mindere mate.
- Let erop welke regeling uw vloerverwarming krijgt. Zorg er altijd voor dat de vloer een eigen, gescheiden temperatuurregeling krijgt, die op de verdeelunit van de vloer werkt en niet op de ketel. Anders krijgt u de andere kamers in huis nooit meer warm. Het kost wel extra gas!
- Uw vloerverwarming heeft altijd een extra circulatiepomp nodig. Deze is meestal tussen de 75 en 120 Watt en loopt , zomer en winter, continu. Daardoor zal uw elektra-rekening met tussen de € 100 en € 200 per jaar stijgen, ook als er niet verwarmd wordt.
Regeling Elektrische Vloerverwarming

Werkt geheel los van uw cv ketel. Het principe is eenvoudig en efficïent, de stroom die door de weerstandsdraden in de vloer loopt wordt in de vloer direkt omgezet in warmte. En wanneer je de stroom door de draden kunt regelen (met de ModuSet) kun je dus ook de hoeveelheid warmte regelen en het verbruik. Een paar belangrijke punten:
- Elektrische vloerverwarming gebruikt natuurlijk stroom. Toch zijn de gebruikskosten lager vaak dan van een CV vloerverwarming. De belangrijkste redenen hiervoor: er zijn geen verliezen, er is geen extra energie nodig voor pompen etc., maar vooral de veel betere regelingsmogelijkheid ( de ModuSet is daar een goed voorbeeld van) waardoor de vloer en dus uw kamer nooit te warm wordt.
- Elektrische (infrarood) vloerverwarming is eenvoudig in aanleg, vergelijk met de bovenste afbeelding van CV vloerverwarming.
- Elektrische vloerverwarming kan dicht onder het oppervlak gelegd worden en werkt daardoor sneller dan buizen op de CV.
- Het kan ook dieper in de vloer worden gelegd, waardoor u gebruik kunt maken van warmte opslag in de vloer, ideaal bij een nachtstroomtarief.
Kijkt u even op deze link voor de juiste soort. Kabels of matten hebben ieder hun eigen toepassing.
Hier vindt u ook een vergelijking van gebruikskosten
en de verbruikskosten in de praktijk.
Welke vloerbedekking met vloerverwarming?
In principe is iedere vloerbedekking mogelijk. Toch zijn er een paar belangrijke punten om rekening mee te houden.
- Plavuizen, natuursteen en andere steenachtige materialen. Eigenlijk het meest geschikt in combinatie met vloerverwarming. Het laat de warmte snel door en een warme plavuizen vloer voelt prettig aan.
- Vaste vloerbedekking, tapijt. Kies een soort die voor vloerverwarming geschikt is. U kunt dat aan de symbolen op de vloerbedekking zien. Gebruik nooit een vloerbedekking met een foam rug.
- Vinyl en andere kunststoffen. Hier geldt dat er vele soorten zonder meer geschikt zijn. Kijk hiervoor op de symbolen/gegevens van de fabrikant. Het materiaal is meestal dun, enkele millimeters, en ondanks dat kunststof de warmte natuurlijk wel wat tegenhoudt is het door de geringe dikte meestal geen enkel probleem.
- Parket en laminaat. Kan wel als u met een paar dingen rekening houdt. Hout en houtachtige materialen zoals houtvezelplaat, MDF, etc. hebben een behoorlijk isolerende werking. Gebruik daarom een zo dun mogelijk parket of laminaat, zeker niet dikker dan 1 cm. Gebruik ook een kwaliteit die geschikt is voor vloerverwarming. Bedenk dat vloerverwarming voor het grootste deel stralingswarmte is en dat het dus net zo makkelijk naar beneden, de vloer in, straalt als naar boven.
- Wanneer de isolatie van de vloer onder de vloerverwarming slechter is dan de isolerende werking van het parket/laminaat, dan gaat er veel warmte naar uw benedenburen. Een goede isolatie onder de vloerverwarming is daarom extra belangrijk. Met parket/laminaat duurt het ook langer voordat de vloer warm wordt in vergelijking met b.v. plavuizen.
- Installeer onder parket of laminaat daarom altijd meer vermogen, 120 Watt per m2 als u het als hoofdverwarming wenst, voor bijverwarming kan het natuurlijk minder zijn. Zie ook: laminaatverwarming.
- Zorg ook ervoor dat u de temperatuur van de vloer zelf kunt instellen (niet standaard bij CV-vloerverwarming, wel bij elektrische vloerverwarming)
Tip: Wanneer u laminaat overweegt bedenk dan dat b.v. Novilon of andere vinyl/kunststof vloeren ook in vele houtprints verkrijgbaar zijn. In combinatie met vloerverwarming is dat vaak een betere keuze.
Heeft u een appartement of gaat u er een appartement kopen?
Dan zijn er een paar dingen waar u goed rekening mee moet houden.
Is er al vloerverwarming in het appartement?
En u wilt een harde (plavuizen/parketvloer) aanbrengen, dan zal in bijna alle gevallen uw Vereniging van Eigenaren bedingen dat er een contactgeluid isolatie moet worden aangebracht. Dat kan natuurlijk, maar… bedenkt u wel dat zo’n geluidsisolatie ook warmte isoleert! Die geluidsisolatie moet dus altijd onder de vloerverwarming worden aangebracht! De begane grond vloer bij nieuwere appartementen is meestal geïsoleerd waarbij de isolatie zich onder de vloerverwarming bevindt. Verdiepingsvloeren zijn dat vaak niet, ook niet bij nieuwbouwappartementen. Als uw vloer niet is geïsoleerden en u legt boven de vloerverwarming een isolatielaag aan, dan gaat dus de meeste warmte in de vloer naar beneden en hebben uw benedenburen gratis plafondverwarming…
Is er nog geen vloerverwarming in het appartement dan kunt u ofwel:
– slangen laten infrezen, ofwel:
– kiezen voor dunne elektrische vloerverwarming.
Bij infrezen geldt natuurlijk ook wat hierboven over isolatie staat. Dat geldt niet voor dunne elektrische vloerverwarming, die wordt namelijk op de geluidsisolatie aangebracht, niet er onder. Daarmee heeft u dus alleen (isolatie) voordeel van de aan te brengen geluidsisolatie.